عیده گردش (عیددیدنی)
خَلا درزین تازه شیی شواری
عیده سلام نشین کفاینه سری
عیده روزی دارا فقیر نداری
دیل شادی کو هیکس فرقی نداری
روزعید وگردش روز عید، عید دیدنی های ایام عید همه وهمه در ایام دور با این زمان البته درشهرهاو روستا ها تفاوت بسیار داشت .
در زمان گذشته روزعید فرقی نداشت که آدم ها از چه طبقه ای از جامعه باشند طراوت وشادی وشادابی از رخسار همه از پیر وجوان وبخصوص کودکان نمایان بود دراین روز حرفی از غم ورنج جه کنم چه کنم بر زبانی جاری نمی شد وحتی اگر کسانی که بودند در اندوهی باز با دیدن هم لبخند برلب وگفتن مبارکباد بهم سال نورا اغاز میکردند .
همانطریکه در قسمتی که حلوا سازی برای ایام عید گفته شد برای ایام عید خانواده های پر رفت وآمد به علت نبودن قنادی وشیرینی پزی چند شب حلوا سازی از نوع دنگیه حلوا وحلوا ضیابری وحلوا دنگی دوشاب وحلوای تبکه تونی که دم دستی بود برای عیدی گردهای رهگذری که معمولا از اطراف آذربایجان ویا روستا های دور افتاده برای عیدی گرفتن در این روز خودرا به آبادی های اباد تر ومرفعه تر می رساندند.
شورو حال از صبح در افراد خانواد برای تحویل سال نو هویدا بود بعد از اماد ه کردن سفره هفت سین وچیدن حلواجات ومیوه های درختی حیاط خانه از به وپرتقال وخوج وازگیل در سفره هفت سین وگذاشتن شیشه گلاب در کنار هفت سین و پوشیدن لباس نو تمیز ومرتب بخصوص پدر لباس مرتب می پوشید وبا عطر وگلاب خودرا خوش بومیکرد در با لای سفره مینشست وبچه هاهمه مرتب ومنظم دورسفره برای تحویل سال نومی نشستندوبعداز به صدادرآمدن توپ وشنیدن ان از رادیو . پدراماده برای امدن فرزندان بزرگتر واقوام ودوستان
میشد . وبچه های کوچکتر هم لباس نو می پوشیدند ابتدا به دست بوسی وروبوسی پدر ومادر وگرفتن عیدی دوباره ب به دیدن برادر وخواهرهای بزرگتر ودیگر فامیل می رفتند و پسر بچه ها کلی تخم مرغ از خانه فامیل و همسایه ها می گرفتند وبا هم سن وسالهای خود مورغونه جنگ می کردند وعیدی گردهای دوره گرد هم با گرفتن وحلوا وپول از محلی به محل دیگر می رفتند وهرکس که برای دیدن به داخل می امد پدر وبزرگتر با پاشید ن گلاب بر دست وسرش و وارد شونده با قیچی کنا رسفره چند تا از ساقه سبزه را به نیتی میچید وبه این ترتیب روز عید به پایان می رسید
متن از زلیخا صبا